Added to shopping bag

Tegelmannen

Published on May 30, 2013

De stad Delft heeft een open wond: Van 2009 tot 2021 is er een bouwput rond de route van het spoor door de stad. De bovengrondse lijn zal verdwijnen en er komt een tunnel waardoor de treinen de stad passeren. In die zgn. Spoorzone ligt de klei voor het oprapen.

De Delftse wethouder Milene Junius heeft op 29 mei het nieuwe keramische kunstwerk de Terra Tegelmannen onthult. Het kunstwerk is gemaakt van klei uit de spoorzone en staat naast de Abtswoudsebrug in Delft. Ruim 1300 Delftenaren hebben meegewerkt aan dit kunstwerk en maakten van een handvol Delftse klei een grote kraal. Al deze kralen samen zijn door Marijke Gemessy verwerkt tot een kunstwerk. De Tegelmannen zijn figuren die vaak op Delftsblauwe tegeltjes te zien zijn en zo is Gemessy weer terug bij het begin van haar carriere; plateelschilder op de Porceleyne Fles in Delft.

Zo is er een monument voor alle Delftenaren en kunnen deelnemers aan dit project zich verbonden weten met de toekomst van de stad en een herinnering bewaren aan de periode, waarin het aanzien van de stad Delft zo ingrijpend verandert. Het kunstwerk is een initiatief van de Stichting Keramiek Promotie Delft (www.skpd.nl) en Galerie Terra Delft en vormt een onderdeel van de Delftse keramiekroute.