Judith Bloedjes: ‘Een kunstenaar… is zijn werk’

Van 12 januari tot 9 februari exposeert de veelzijdige Judith Bloedjes in Galerie Terra Delft. Naast vormgever is zij keramist en edelsmid. Zij uit haar liefde voor porselein door het letterlijk en figuurlijk “op te tillen”, door het te dragen als sieraad, maar ook door muurinstallaties te vervaardigen.

Met de hand maakt zij cilindervormen, die ze met de vingers van groeven voorziet. Die cirkels vervormt en verbuigt ze voor ze de oven in gaan. En hoewel ze de cirkelvormen laat vloeien, laat ze tijdens het maakproces niets aan het toeval over. Haar objecten zijn soms sieraad, soms wandobject, soms beide tegelijk. Ook wel worden het vaasjes, cilindervormig en gecombineerd met een vaak vervormde porseleinen slinger.Het wordt een intrigerend object, dat vanuit verschillende gezichtshoeken verrassende vormen biedt. Het vaasje met één bloem gestoken door de slinger doet denken aan de eenvoud en ingetogen schoonheid van de Japanse prentkunst. Losse porseleinen slingers zijn zo gevormd, dat ze in combinatie met bv. een eenvoudige glazen vaas nieuwe mogelijkheden bieden voor het schikken van bloemen en takken.

Na twee jaar experimenteren is Judith erin geslaagd zilver en porselein te combineren, iets waarvan haar leermeester voorspelde dat het onmogelijk was, omdat porselein werkt als een isolator. Haar passie voor beide materialen heeft geleid tot prachtig vormgegeven sieraden, strak, eigentijds, uniek en zeer draagbaar. Door het gebruik van Limogesporselein heeft het wit een warme uitstraling die contrasteert met het koele, platgeslagen zilver. Respect voor het verleden bracht haar ertoe zo nu en dan klassieke motieven van Delfts blauw en afbeeldingen uit de catalogus van de Koninklijke Tichelaarfabriek in Makkum te gebruiken op haar sieraden.

zie ook de uitzending van zaterdag 27 oktober 2012 bij Kunstuur: http://cultuurgids.avro.nl/front/detailkunstuur.html?item=8283330