Ann van Hoey: ‘Minder is mooier’

Van 16 februari tot 16 maart zal de uit Belgisch Mechelen afkomstige kunstenaar Ann van Hoey exposeren in Galerie Terra Delft. Pas zes jaar is zij fulltime bezig met klei en in die periode heeft zij al vele gerenommeerde internationale onderscheidingen ontvangen voor de hoge kwaliteit en oorspronkelijkheid van haar werk. Tijdens een kommenexpositie in de galerie in december 2011 kon men al op beperkte schaal kennismaken met haar werk.

Tijdens een reis door Japan raakte ze gefascineerd door de cultuur van de uitgebalanceerde tuinen met hun symboliek en het origami, de geraffineerde papiervouwkunst die haar op het idee bracht van de zelfontwikkelde knip- en vouwtechniek. Voor de kom, een oervorm die teruggaat tot de prehistorie, maakt ze een perfecte halve bol met gebruik van een gipsen mal. Ze rolt een kleiplaat uit met een deegrol tot 3 mm dik. Volgens een geometrische structuur plaatst zekleine knipjes, die steeds dieperworden zodat de overlappingen bij het dichtvouwen groter worden. De vlekkeloos gladde huid wordt soms doorbroken door ribbels of noppen, een patroon dat in de mal zit. Haar creaties stralen rust uit, ze zijn pure vorm in klei. Dat ze houdt van eenvoudige geometrische vormen is ook af te zien aan de prachtige, fragiele kopjes die een koninklijke high tea waard zijn.

Ann kiest voor de natuurlijke kleur van de klei: warm terracottakleurig, sensueel chocoladekleurig of met de fluwelen uitstraling van witte klei. Een recente ontwikkeling is het gebruik van andere kleuren. In haar streven naar perfectie voegt ze die niet toe met glazuur, maar laat ze de vormen bespuiten met zwarte, witte, rode of oranje autolak, waardoor ze verwijzen naar het raffinement en het vakmanschap van Japans lakwerk.