Claire Verkoyen: ‘Light and Green’; solo tentoonstelling

Claire Verkoyen (Curaçao 1959), visueel kunstenaar, is woonachtig in Amsterdam en werkzaam als hoofd van de keramiek werkplaats aan de Gerrit Rietveld Academie. Haar werk was reeds te zien in diverse musea, zoals onlangs in het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden en nu als onderdeel van Stedelijk Base in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

De porseleinen kommen/schalen op deze solo-expositie zijn een voortzetting van de installatie ‘Bugs en bytes’ uit 2017, vertoond in Het Princessehof. Verkoyen creëerde daarin een fantastische, futuristische wereld met insecten en planten die zijn geëvolueerd tot machines. Ze stelt vragen over onze afhankelijkheid van computers en techniek en de gevaren die hierin schuilen. Is het menselijk brein eigenlijk wel voldoende toegerust om toekomstige fasen in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie bij te houden? Met haar beeldende taal daagt ze de kijker uit zich hierover een eigen voorstelling te vormen.

De tekening op de porseleinen wandschaal ‘Light & Green I’ (doorsnede 48 cm), wordt tot leven gebracht door middel van een animatie op een klein 10-inch scherm aan de wand.

Nieuw in deze tentoonstelling is het gebruik van lichtgevende pigmenten. Als het licht uitgaat is er een tweede afbeelding te zien.