2014-06 Corregan en Suffren; Lucht en Balans: het ongeziene zichtbaar maken

Lucht en Balans: het ongeziene zichtbaar maken

Van 24 mei t/m 28 juni is in Galerie Terra het intrigerende werk te zien van het kunstenaarsechtpaar uit het zuiden van Frankrijk, Daphné Corregan en Gilles Suffren. Al vele jaren werken zij naast elkaar, waarbij ze converseren over elkaars werk, maar ook debatteren over de wederzijdse resultaten. Nu achten ze de tijd gekomen samen na te denken. De resultaten van deze inspanning komen in de openbaarheid op de expositie in Delft.

Gilles zet zijn onderzoek voort naar de dialoog tussen twee vormen, hun instabiliteit en balans. Hij begint aan zijn werktafel met een blok klei en draad. De kleine maquettes stellen hem in staat tekeningen in de ruimte te onderzoeken en daarbij vragen te stellen die eigen zijn aan het beeld, zoals dichtheid, evenwicht, ruimte en massa. Zijn gebruik van klei en metaal trekt de aandacht naar het contrast tussen de twee materialen, het metaal weerspiegelt de lijnen in een tekening, terwijl de klei een echo is van het volume.

Daphné noemt zichzelf een vlinder, vliegend van het ene territorium naar het andere, maar altijd trouw aan haar oorspronkelijke interesses: architectuur, het lichaam en het keramisch vocabulaire. Het huidige onderzoek bracht haar tot het materialiseren van ontoegankelijke zaken, die een weerklank vinden in het lichaam of de geest: adem en wolken; naast delen van het lichaam zelf, zoals handen en hoofden. De hoofden zijn oversized en primitief, beschilderd op een spontane en primitieve wijze met een over-all patroon of gemaskerd.

Etty Walda