Dirk Romijn 1946-2017 Overzichtstentoonstelling

Dirk Romijn

1946 – 2017

OVERZICHTSTENTOONSTELLING

Als hommage aan een van de meest consistente keramisten in Nederland organiseert Galerie Terra Delft dit retrospectief. Al sinds het begin van zijn carrière als keramist behoren zijn vazen en kandelaars tot de collectie. Bij de tentoonstelling is een catalogus met afbeeldingen van het merendeel van zijn werken (36 pag.).

Aan het eind van zijn leven zocht de bevlogen keramist contact met Simone Haak en Joke Doedens. Hij verzocht hen zich te ontfermen over zijn professionele nalatenschap. Vazen uit alle periodes van zijn leven zijn nu nog eenmaal samengebracht en geven een mooi beeld van zijn ontwikkeling als kunstenaar.

De grote liefde voor bloemen en planten, die Dirk ook uitleefde in zijn tuinen, brengt hem ertoe vazen te ontwerpen die recht doen aan de kenmerken van een bepaalde bloem: de kleur van de bloem, de lengte van de steel, maar ook of die houtachtig en stevig of juist slap is. Onder in de vaas maakt hij soms een opzetje of enkele richels om stelen steun te bieden. Het samenspel van vaas en bloem is zo belangrijk, dat hij de galerie verzoekt de vazen te exposeren met de door hem daarbij gekozen bloemen.

De verfijnde glazuren kiest hij zeer bewust. Zelden maakt hij een vaas in meerdere kleuren. Zijn grote kennis van glazuur heeft hij gedeeld met vele keramiekstudenten op de Gerrit Rietveld Academie.

Etty Walda

Terra Delft & Dirk Romijn
1988 opgenomen in het assortiment van de galerie
1989 groepsexpositie ‘Peper & zout’
1990 groepsexpositie ‘Tafelcultuur’
1998 presentatie op de KunstRAI, Amsterdam
1999 presentatie op Art Twente 1, Hengelo
2000 solotentoonstelling
2001 presentatie op Art Twente 3, Hengelo
2008 duotentoostelling Göransson en Romijn
2009 solotentoonstelling
2010 groepstentoonstelling ‘Uit je Bol’, Kunstsecretarie, Meppel
2011 groepstentoonstelling ‘Design 2011’
2013 presentatie op de Beijing Design Week, Beijing
2014 presentatie in de Power Station of Art, Shanghai
presentative in Sanbao Int. Ceramic Art Museum, Jingdezhen

Dit is de omslag (achterkant) van de catalogus die bij deze tentoonstelling is gepubliceerd.