East meets West; Wenna meets Marc

East meets West – Wenna meets Marc

Van 27 mei t/m 26 juni 2017 is er in Galerie Terra Delft een duo tentoonstelling van de Belgische kunstenaar Marc Janssens en de Chinese kunstenares Wenna, uit Beijing; ‘East meets West – Wenna meets Marc’.

Wenna is bekend in Delft, Lyon, Mauritius, Shanghai, Beijing, New Zealand en Sanbao/Jingdezhen door haar kleurrijke muurschilderingen. De thema’s die zij hiervoor gebruikt zijn producten van haar fantasie en gebed in de rijke historie van de Chinese mythes en sprookjes. Sinds 2014 voert zij haar tekeningen driedimensionaal uit in klei. Hierbij toont ze meteen een groot talent voor vorm en verhoudingen en een onbevangenheid in techniek. Haar eerste sculpturen stookt ze in de houtoven van Sanbao, daarna zoekt ze naar decoratiemanieren via glazuur en verf. Haar sculpturen zijn heel Chinees, maar niet traditioneel en vaak uitbundig gedecoreerd.

05-east-meets-west-1Marc Janssens maakt zijn mensfiguren van keramiek. Na het stoken worden deze figuren geassembleerd met allerlei vondsten. Het resultaat is soms maatschappij-kritisch, maar vaak ook absurdistisch en ontroerend. Na het assembleren worden de sculpturen veelal beschilderd waarna de keramiek en de toevoegsels een eenheid vormen. Tijdens zijn verblijf in Jingdezhen in 2014 beïnvloedde de keramiekstad hem in die zin dat hij ook porseleinslib en glazuur ging toepassen. Zijn beroemde beeld met Mao Zhedong gevat in eetstokjes is een voorbeeld van de invloed van Jingdezhen en China op zijn werk.

Marc en Wenna hebben veel bewondering voor elkaars werk. Beiden zoeken naar mogelijkheden om het doel, een uniek sculptuur, te verwezenlijken en denken daarbij niet traditioneel over technieken en keramiek. Bij een eerste bezoek van Wenna aan Marc’s atelier in 2016 werkten ze spontaan aan een gezamenlijk beeld, zonder dat dit vooraf was gepland. Deze vanzelfsprekende samenwerking is voortgezet in het voorjaar van 2017. Wenna verblijft een periode bij Marc en het resultaat van dit verblijf is te zien in deze tentoonstelling. Naast beelden uit deze samenwerking zullen er ook eigen sculpturen van beide kunstenaars te zien zijn.

Sinds 2011 is Galerie Terra Delft vertegenwoordiger van Marc Janssens en heeft permanent zijn werk getoond; in de galerie en daarbuiten zoals in Rotterdam, Londen, en in China  in Shanghai, Shenzhen, Beijing en Jingdezhen. Wenna is in 2017 voor de vierde keer in Delft; in een Delfts pop-up atelier heeft Wenna aan een nieuwe serie beelden gewerkt. Haar eerste tentoonstelling met Galerie Terra Delft was in 2013 in de Oude Kerk van Delft waar zij verfijnde pentekeningen liet zien. Sinds 2014 staan Wenna’s beelden in de vaste collectie van de galerie. In 2015 heeft zij een grote muurschildering gemaakt op een buitenmuur van het Stanislascollege aan de Krakeelpolderweg in Delft. Haar verblijf in 2017 in Delft is drie weken onderbroken wegens een opdracht van Hermès in Shanghai om aldaar een muurschildering te realiseren.