Figuratief ’12, groepstentoonstelling

Verhalen van onze tijd in figuratieve keramiek

Van 17 maart t/m 14 april tonen drie kunstenaars hun figuratieve keramische werk in Galerie Terra Delft. De monochroom witte porseleinen beelden van de Deense Louise Hindsgavl vertellen het verhaal over de uitdagingen van het moderne leven. Haar titels zijn welsprekend: Mom’s in the kitchen (but she ‘d rather be somewhere else) bv.,over al die vrouwen die niet hun droom leven, maar zich gaandeweg gebonden weten aan huishoudelijke taken, of My modern consumerover het verlangen naar steeds meer spullen, die mensen in dit geval letterlijk met metaaldraad vastbindt aan verplichtingen.

De porseleinen sculpturen van Tim Breukers zijn eveneens verhalend. Het is alsof je met een verrekijker naar een tafereel kijkt. Hij begint met een plaat klei die fungeert als een wit vel papier en bouwt de beelden op als een collage van opvallende zaken uit zijn dagelijks leven. Spelend met het maakproces kopieert hij houten steunlatten en lijmklemmen in porselein: het werk laat zien dat het gemaakt is. De kunstenaar laat het materiaal spreken, hoe het druppelt, breekt, scheurt, schilfert of vervormt, alsof het kapot wil. Het instortingsgevaar brengt het beeld op spanning.

De tegenstelling tussen teder en ruw zegt volgens Peter Keizer iets over de tijd waarin we leven: Beware of me, het beeld waar geglazuurde handen teder de bal aanraken die ruw en ongeglazuurd is, of Kluif aan mij, een grote kluif, ruw in zijn vorm, maar zacht in platinaluster geglazuurd, waardoor hij speelgoedachtig aandoet. In de beelden is het paletgebruik van zijn schilderijen te herkennen, waarmee hij als schilder expressief uiting gaf aan zijn beleving van de natuur. Enkele schilderijen van zijn hand zullen de tentoonstelling completeren.