Hanneke Giezen

Van 11 februari t/m 10 maart 2012 vindt u in Galerie Terra Delft, Nieuwstraat 7, een solotentoonstelling van het unieke werk van de oorspronkelijk uit Delft afkomstige beeldend kunstenaar Hanneke Giezen. Zij is al jaren verbonden aan deze galerie voor hedendaagse keramiek en ook tijdens de jubileumtentoonstelling Brandpunt Terra 2011 waren haar objecten te zien.

Zoals pronkstukken dat behoren te doen, eist haar werk al je aandacht. De overdadige versieringen, het blinkend goud en zilver, het glanzende glazuur en de asymmetrische vormen doen een overweldigend beroep op je emotie, je smaak, je oordeel. Haar zoektocht, zowel technisch als esthetisch, naar de grenzen van de schoonheid roept verwarring op bij de toeschouwer. Door de uitbundige stijl, die herinnert aan rococo en barok, wordt de associatie opgeroepen met de wereld van de kitsch. De sterke basisvormen die ze hanteert, dwingen je ervaring naar harmonie, waardoor het balanceren op de rand in evenwicht wordt gebracht. Dat is ook wat Hanneke wil bereiken: “Een beeld moet op de grenzen van de goede smaak balanceren, op het randje van het toelaatbare wankelen, zowel technisch als esthetisch”.

De objecten zijn ontdaan van hun dienstbare karakter, het zijn symbolen van macht en overvloed geworden, onaanraakbaar door hun schubben en uitsteeksels. De terrines en bonbonnières bezitten de vormentaal van de barok en rococo, die tegenwoordig door de krullerige stijlen vaak verwezen worden tot het terrein van de kitsch. Hanneke blijft aan de “goede” kant van de lijn door sterke basisvormen te hanteren. Het materiaal is het verfijnde, dunne, decoratieve porselein, met glanzend glazuur en blinkend goud en zilver.

Middelpunt van deze tentoonstelling is de tulpentoren die met zijn lengte van 1.73 in al zijn pracht en praal letterlijk overheerst. Een tulpentoren met deze lengte gemaakt van porselein, alleen al dit gegeven is uniek ook al is de toren opgebouwd uit segmenten.