Terra Incognita: Hanneke Giezen solo

Na vier jaar is er opnieuw een solotentoonstelling van Hanneke Giezen in Galerie Terra Delft. De titel die zij koos is geen verwijzing naar de naam van de galerie, maar toont haar betrokkenheid bij de aarde: het klimaat en de wijze waarop wij mensen met de aarde omgaan.

Centrale vraag voor haar is: Kunnen flora en fauna de snelheid van de veranderingen met betrekking tot de opwarming van de aarde aan? Zij laat daarbij haar verbeelding de vrije loop en fantaseert. Gaan er spontane mutaties plaatsvinden, krijgen vissen veren, worden ijsberen zeeberen? Kwetsbare soorten zullen uitsterven, andere zullen juist profiteren van de veranderingen. Misschien zullen er nieuwe soorten ontstaan?

Hanneke zoekt naar onbekende dieren en wil ze portretteren voor ze weggevaagd worden. Zij doet dit op de haar kenmerkende wijze: in kleurrijk porselein en met veel glanzend glazuurde, barokke versiersels.

Een voorbeeld is een bijzonder dier: de Kakapo, een zware, plantenetende en niet-vliegende papegaaiachtige; inheems in Nieuw-Zeeland. Hij speelt een belangrijke rol in de mythologie van de Maori’s. Deze groene vogel is bijna uitgestorven, evenals de Dodo, door toedoen van de westerse ontdekkingsreizigers die op hun reizen katten en ratten meenamen, die de natuurlijke habitat om zeep hielpen. De kunstenaar laat de vogel zien in al zijn kwetsbaarheid en kracht.

Hanneke: “Terra Incognita is de onbekende wereld, waar nog niet alles ontdekt is èn de toekomstige wereld, waar nog veel te ontdekken valt.”

Etty Walda
Galerie Terra Delft