Harmonieuze Composities door Philippe Dubuc

Philippe Dubuc (1947) heeft zich gespecialiseerd in het maken van steengoed, of grès zoals het in Frankrijk genoemd wordt. Een sterk gevoel voor verhouding en kleur en een groot vakmanschap (zie bijvoorbeeld de perfect passende deksels) valt te herkennen in zijn vazen, schalen en dekseldozen. Hij vormt ze zowel op de draaischijf, als van platen klei. Het oppervlak van de objecten wordt het doek voor zijn eerste liefde: het schilderen.

De glazuren geven het oppervlak diepte, spanning en vaart. Dubuc laat een scala aan vormen zien die op zich niet vernieuwend zijn maar indruk maken door het geëtaleerde vakmanschap en gevoel voor verhouding en kleur. De verfijning laat zich zien in de werkelijk perfect passende deksels op de dozen als ook in de rustige vormgeving. In de decoratie komt ook een invloed naar voren uit een eerdere periode; van 1978 tot 1988 heeft Dubuc het atelier gedeeld met Akira Tanimoto, een Japanse keramist.

Hier zijn de decoratietechnieken op te verhalen; met enorme penselen wordt er in een keer een kleur aangebracht als toevallige vlekken op het oppervlak. De basis van de glazuren is een contrast die zich manifesteert of in een wegtrekken van het glazuur waardoor de onderlaag gedeeltelijk tevoorschijn komt, of door spikkels in de kleuren. De glazuren zijn door hem zelf ontwikkeld. Het resultaat is een diepwarme kleur met vele nuances, die verlevendigd wordt door de herhaling van de geometrische motieven.

Bij de tentoonstelling is een Franstalige full colour catalogus verkrijgbaar voor 19,50 Euro. De keramiekexpositie is te bezoeken van 18 aug. t/m 15 sept. 2012 in Galerie Terra Delft.