Jackson Li: Post Imperial Porcelain

Als er aan het begin van de jaren tachtig van de 20ste eeuw bij de sloop van gebouwen in Jingdezhen verschillende porseleinovens worden gevonden, wordt deze kans benut om veel van de porseleinschatten op te graven. In Jingdezhen werd heel veel porselein voor het keizerlijk hof gemaakt. Met deze tentoonstelling heeft Museum Prinsenhof Delft een primeur, want de archeologische schatten worden voor het eerst buiten Azië getoond.

Jackson Li’s solo tentoonstelling loopt gelijktijdig met de expositie ‘Verboden porselein – Exclusief voor de keizer’ in Museum Prinsenhof Delft.

“Ongeveer tien jaar geleden kreeg ik de kans een tentoonstelling samen te stellen en te realiseren in de Kunning Gong van de Verboden Stad, en om mijn collectie werk te tonen genaamd New Guan Ware, nieuw keizerlijk porselein.

Ondersteund door een werkzame hoeveelheid financiële ondersteuning en een team van porselein ambachtslieden, namen mijn student Chunmao Huang en ik de eerste stappen om het nieuwe Guan Ware concept vorm te geven.

Om het karakter van de nieuwe Guan-Ware te bepalen, moesten we eerst het ontwerp van de traditionele Guan-Ware begrijpen. Dagen en nachten hebben we onszelf ondergedompeld in een literatuur studie van Chinees porselein, reisden onophoudelijk tussen Peking en Sanbao, en maakte al het doorgelezen materiaal toegankelijk voor het publiek in de Verboden Stad. Als de kennis van de traditionele Guan Ware een oceaan is, kunnen we die dan oversteken…

Zo’n lange tijd van ervaring en toewijding heeft ons niet alleen geïnspireerd bij het vormgeven van het  nieuwe Guan-Ware, maar heeft ons ook gemaakt tot wie we vandaag zijn.

Chunmao Huang is nu een gerenommeerde ontwerper en maker van porselein servies wat uitsluitend tijdens staat banketten gebruikt wordt. En ik heb wereldwijd aandacht en erkenning ontvangen van onderzoeksinstellingen, musea en verzamelaars als gevolg van het werk, de producten, van dit nieuwe Guan Ware. De stukken zijn tentoongesteld in bekende kunstcentra en musea in Canada, Australië, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Vorig jaar, onthulde het Victoria and Albert Museum een permanente collectie van dit nieuwe Guan Ware kunstwerken aan het publiek, gepresenteerd tussen hedendaagse Chinees porselein.

Vandaag, tien jaar na deze wedergeboorte, ben ik Simone en Joke dankbaar voor het tonen van de tentoonstelling van nieuwe Guan Ware in hun galerie – Terra Delft. Wij hebben vijf jaar samengewerkt in de porselein kunst met passie en liefde, en we hebben een diepgaand vertrouwen in en respect voor elkaar. Ik denk dat een dergelijk samenwerking veel energie aan beide kanten genereert bij de voorbereiding en uitvoering van zo’n tentoonstelling.

In de afgelopen tien jaar reisde ik ontelbare keren tussen Jingdezhen en Delft. En ik heb hier ook veel nieuwe vrienden gekregen. Delft is uitgegroeid tot mijn tweede woonplaats. Het is met oprecht plezier en voldoening dat ik mijn werk het nieuwe Guan Ware met mijn vrienden in Delft kan delen.”

Jackson Li

De catalogus ‘Jackson Li’s post imperial porcelain’ (en/cn) begeleidt deze tentoonstelling (uitgave Galerie Terra Delft 2017).

logo