Japanse lente, keramiek van 10 Japanse kunstenaars

De kwaliteit van Aziatische keramiek is in Europa altijd hoog gewaardeerd geweest. Vroeger werd die waardering gevoed door de schaarste, de onbekende technieken en materialen die werden toegepast. Maar ook door de onderwerpen en gestileerde uitvoeringen van de objecten, die een hoge staat van perfectie konden laten zien. Met name Japan was met zijn rijke keramiektraditie intrigerend en boeit nog steeds.

In 2015 schonk Galerie Terra Delft hier aandacht aan door een solo tentoonstelling te organiseren van Takeshi Yasuda. Deze Japanner heeft, na zijn opleiding en carrière in Japan, ruim 30 jaar in Groot Brittannië gewerkt en les gegeven. Hierna heeft hij zich gevestigd in Jingdezhen (China), waar een hernieuwde kennismaking plaatsvond tussen de galeriehouders en de kunstenaar. Yasuda’s oeuvre in porselein is groot en wereldberoemd.

In China ontmoette Simone Haak van Galerie Terra Delft Hidemi Tokutake, een Japanse keramiste. Met haar heeft Terra Delft een tentoonstelling georganiseerd in het Sanbao Museum in Jingdezhen. Hier werden de plannen gemaakt om ook een Japanse tentoonstelling in Delft te laten zien. Van 23 februari t/m 30 maart 2019 worden de plannen gerealiseerd in Japanse lente, een tentoonstelling met werk van tien verschillende Japanse keramisten. Onder de deelnemers zijn Takeshi Yasuda, met prachtig nieuw werk, en Hidemi Tokutake zelf.

De titel verwijst naar het jaargetijde waarin de tentoonstelling plaatsvindt, maar ook naar de introductie van de kunstenaars. Velen hebben nog niet eerder in Europa geëxposeerd. Dus ook voor hen is het een nieuwe ervaring. De werken zijn klein van formaat en variëren in onderwerp en techniek. Het geheel toont een impressie van Japans werk, waarbij de Japanse cultuur zich kan manifesteren. Aan het Westerse publiek om te beoordelen of het werk aanspreekt; intrigerend is het in ieder geval. Een kleine kom blijkt geen voordehand liggende vorm te hebben en is daardoor eigenlijk een abstract werk. Een doos in de vorm van een organische rechthoek is mooi door de associatie met de natuur. En een theepot als object ademt direct de oosterse sfeer.

Japanse Lente deelnemers zijn:

  • Toshihiko Ando   安藤 敏彦
  • Gen Hoshino   星野 玄
  • Chikako Inaba   稲葉 周子
  • Satomi Noda   野田 里美
  • Takeko Sugimoto   杉本 たけ子
  • Shingo Takeuchi   竹内 真吾
  • Hidemi Tokutake   徳竹 秀美
  • Kazuko Uga   宇賀 和子
  • Hiroyuki Yamada   山田 浩之
  • Takeshi Yasuda   安田 猛

Galerie Terra Delft hoopt hiermee haar publiek te verrassen en te trakteren op een mooie beleving. Tijdens de opening op zaterdag 23 februari om 16:00 uur zal Hidemi Tokutake aanwezig zijn en, via eventuele vragen, graag het gesprek aangaan met het publiek. Laat u s.v.p. even weten indien u hierbij aanwezig wilt zijn via info@terra-delft.nl.

Takeshi Yasuda, Stemmed cups, copper red, TerraDelft