JP Hol solo: Building shrines for shadows

Het jaar wordt afgesloten met het spannende werk van JP Hol. De ernst van zijn onderwerp brengt hij op licht speelse wijze tot uitdrukking.

Als kunstenaar gaat hij in eerste instantie uit van een idee, niet van het materiaal. Zijn werk is gebaseerd op de menselijke paradox: het individu in de groep en de verlorenheid die je kan voelen als deel van die groep. De eenzaamheid van het menselijk bestaan. Enkele elkaar daarbij overlappende thema’s zijn: de onzichtbare dingen, de schaduwen, dat wat ongezegd blijft tussen de leden van de groep en naar buiten, dystopie en disneyficatie. 

In 2016 werkte Jp op uitnodiging van Galerie Terra in Sanbao (CN) met porselein, wat voor een deel resulteerde in het werk dat hij nu toont. Het was een uitdaging voor hem zich zo te concentreren op één soort materiaal, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: plastic, stof, papier, verf en metaal voegt hij toe. De tentoonstelling bevat een serie porseleinen vazen, kommen, theesets, bloemen, dozen en dragende delen als kleine tafeltjes en piëdestals. Zij vertegenwoordigen alle de schaduwen met hun schrijn.

Ook zijn er een aantal porseleinen spiegels, compleet met bijpassende kaarsenhouders om te helpen zoeken naar de schaduwen en ze een gezicht te geven. Een mobiel gemaakt van takken en ballen met een zilverluster glazuur vertegenwoordigt de immer veranderende schaduwen in hun eigen universum.

Een aangepaste versie van deze tentoonstelling was ook te zien in Studio J, Osaka, Japan. (mei, juni 2017).

Etty Walda

Galerie Terra Delft