Karin Östberg: ‘Dingen – een spel van objecten in de ruimte’; solo tentoonstelling

Bij keramische kunst zijn meerdere onderdelen van belang. Naast het onderwerp en de keuze om abstract, figuratief en/of toegepast werk te maken gaat keramiek ook over kleur en textuur. Bij kleur en textuur kan de vakbekwaamheid, het ambacht, een grote rol spelen middels glazuurkennis.

De keramiek van Karin Östberg (S-1955) is het resultaat van een glazuurproject wat 15 jaar geleden begon. Hierbij heeft ze wegtrekkende en craquelerende glazuren ontwikkeld die ze toepast op aardewerk. Tijdens het stoken wordt het aardewerk zichtbaar in de groeven van dit craquelé, dit craquelé ontstaat ongecontroleerd als organische patronen. Deze patronen refereren aan de gebarsten aarde structuur van bijv. opgedroogde rivierbeddingen.

De objecten zijn abstracte vormen die vanuit mathematisch ritmes met de hand opgebouwd worden. Deze ‘Dingen’ hebben geen specifiek doel of inhoud en bestaan uit vrijstaande objecten die soms ook aan de wand te bevestigen zijn. Zo creëert zij een ritme in het object waarbij de ruimte eromheen betrokken wordt. Deze ‘Dingen’ komen uit rechthoeken of cirkels voort. Deze simpele oorsprong van vormen geeft een eindeloze reeks mogelijkheden.

De kleuren, variërend van grijstinten tot turkoois en oranje/roodvarianten, geven de ‘Dingen’ een fris en luchtig karakter. De autonome objecten verleiden tot combineren waardoor er voor elke specifieke ruimte een specifiek kunstwerk mogelijk is. Deze kunst nodigt uit tot spelen met objecten in de ruimte.

 

Mede mogelijk door