2014-04 Mariëtte van der Ven; ‘Mensen zijn bijzondere wezens‘

Van 19 april t/m 17 mei exposeert Mariëtte van der Ven haar nieuwe beelden. Na haar artist in residence-periode in Jingdezhen (CN) in het kader van Terra in China – China in Terra, ervoer zij hoe het verblijf in den vreemde haar de kans bood haar werk opnieuw te overwegen.

Naast het boetseren is Mariëtte gaan beeldhouwen. Ze combineert porselein met hout, wat haar nieuwe mogelijkheden biedt om vormen te vinden en haar uitdrukkingsmogelijkheden te verruimen. Mariëtte: ‘Hout is een prachtig materiaal, dat heel goed combineert met porselein. Bij hout haal je weg, en dat is definitief: dus opperste concentratie is vereist; bij boetseren echter voeg je toe en kun je ook weer weghalen’.

‘Eigenlijk maak ik poëzie, maar dan in ruimtelijke vorm; bestaande vormen herschik ik tot ze dat weergeven wat ik zeggen wil.’ De bron voor haar beelden zijn emoties als ontroering, woede, onmacht, schuldgevoel. Emoties die mensen in een staat kunnen brengen, waarbij de ratio het onderspit delft.

Mariëtte wil de psyche van de mens vastleggen, soms refererend aan beelden die we al kennen, andere keren nieuwe vormen creërend; op zoek naar de ultieme vorm voor het gevoel dat het moet verbeelden en op zoek naar het antwoord op de vraag ‘Waarom worden mensen wie ze zijn?’.

Etty Walda

Extra: Finissage op 18 mei om 15 uur met een lezing door de kunstenaar. Graag even aanmelden als u hierbij aanwezig wilt zijn via info@terra-delft.nl.