Márta Nagy

Dwalen door de tuinen van Márta Nagy

Van 4 september t/m 16 oktober toont Galerie Terra Delft wederom een solotentoonstelling van de succesvolle Hongaarse kunstenaar Márta Nagy. Opgeleid als porseleinontwerper werkte zij voor de internationaal beroemde merken Herend en Zsolnay. Tegenwoordig is zij professor aan de kunstopleiding van de universiteit van Pécs, één van de culturele hoofdsteden van Europa in 2010.

Sinds een jaar of tien maakt Márta voornamelijk tuinen, een soort maquettes, waarvan de basis steengoed is en de opbouw porselein. Nu eens groeit die basis uit tot een sokkel en kan dan een berg verbeelden; dan weer is het niet meer dan een grondvlak, waaronder zich b.v. een slang kan bevinden, die het hele tafereel op de rug draagt. Zeer persoonlijk zijn de subtiele kleurcombinaties, waarbij het gaat om de kleur in combinatie met de glans van het porselein of de ruwe huid van steengoed, evenals het beeldend gebruik van barsten en krassen in het breekbare porselein.

Tegenstellingen zijn belangrijk in haar werk. Zo staat de in grof steengoed uitgevoerde basis van haar “tuinen” tegenover de in fijn porselein uitgevoerde cipressen of rozen. Het aardse karakter van het ruwe steengoed wordt verzacht door de ongewone combinatie met bladgoud of bladzilver. De abstracte beeldtaal van Márta contrasteert met de poëtische titels die ze kiest voor haar werk, zoals verlangen, eenzaamheid, mijn kleine woud, opnieuw voorjaar, en verleiden de toeschouwer zijn eigen gevoelens en gedachten te projecteren op het beeld. In het augustusnmmer van het tijdschrift Keramiek kunt u de verhelderende beschouwing door Peggy Breitbarth lezen.

Gelijktijdig met deze tentoonstelling kunt u in Museum Nusantara te Delft “Márta’s Choice” bezoeken. Tien door haar geselecteerde Hongaarse keramisten, waaronder haar leermeester Imre Schrammel, exposeren daar in een uitwisseling met Museum Janus Pannonius te Pécs, waar tien Nederlandse kunstenaars, verbonden aan Galerie Terra Delft hun werk laten zien.

De officiële opening van “Marta’s Choice”, door o.a. de cultureel attaché van de Hongaarse ambassade, vindt plaats op zaterdag 4 september om 15.00 uur in de Van der Mandelezaal van Museum Het Prinsenhof in Delft.

Drought 2009 porcelain, stoneware, silver leaf