Márta Nagy: ‘Serendipity’

Van 19 oktober t/m 23 november exposeert de Hongaarse kunstenaar Márta Nagy in Galerie Terra Delft. Zij koos voor de tentoonstelling de titel ‘Serendipity’, een Engelse term zonder treffend Nederlands equivalent. Het betekent zoiets als dat je wordt afgeleid van de route die je volgt, omdat je onderweg iets plezierigers tegen komt. Ook wel: een gelukkig toeval of een fijne verrassing.

Márta maakt al zeven jaar haar werk in series, zoals b.v. ‘Closed Gardens’ en ‘Heartbreak’. Haar ervaringen zijn het uitgangspunt van haar kunst. Altijd geabstraheerd, “samengebald” in eenvoudige vormen en alleen gebruikmakend van lichte kleuren, vertelt ze verhalen. De verhalen van haar leven. De series bestaan nooit uit meer dan twintig stukken. Elk stuk exploreert een ander aspect van hetzelfde verhaal en geeft een nieuwe benadering van de situatie weer, vertolkt gedachten en gevoelens.

‘Een innerlijk evenwicht – als dat er al is – bestaat slechts enkele momenten en is kwetsbaar. De gebeurtenissen in het leven volgen elkaar op en brengen voortdurend nieuwe situaties, nieuwe emoties. En we moeten ze het hoofd bieden. Nu bestaat mijn gehele leven uit serendipity. Het bevreemdt en verbaast me.’

Márta’s ‘Wild Roses’ zijn geboren in Hongarije. Zij zijn sterk en wild, trots en beschadigd, delicaat en dramatisch. Door het gebruik van haar eigen speciale techniek wil ze de twee kanten van het leven laten zien: schoonheid, verfijning en elegantie, maar ook kwetsbaarheid en taaiheid. De unieke, onregelmatige vormen, het oneffen oppervlak, het karakter en de kleuren van het materiaal tonen de werkelijke diepte. Haar esthetische benadering is verwant aan die van de Wabi Sabi, een eeuwenoude Japanse filosofie, waar onvolmaaktheid en het onverwachte transformeren in schoonheid.