Martin McWilliam solo

In 2017 start de serie exposities in Galerie Terra Delft met een solotentoonstelling van de in Duitsland woonachtige Engelse kunstenaar Martin McWilliam. Met zijn thema “The vessel and its image” is hij een vaste gast in de galerie.

Zijn objecten krijgen na een werkperiode in China een meer archeologisch karakter. Hij plaatst de kannen en kommen tussen verticale “steunpilaren”, waarbij hij de beschouwer uitnodigt goed te kijken. De verschillende dimensies in ruimte en tijd, aanvankelijk beïnvloed door de Japanse cultuur, vinden hun weg en leiden van het kopiëren van wat hij bewondert tot dat wat schoonheid vertegenwoordigt.

McWilliams overtuiging dat kunst het proces is, waarbij de producten van onze nieuwsgierigheid te voorschijn komen, illustreert hij met de volgende citaten uit de roman The goldfinch van Donna Tartt:

“—if a painting really works down in your heart and changes the way you see, and think, and feel, you dont think, ‘oh, I love this picture because its universal.’ ‘I love this painting because it speaks to all mankind.Thats not the reason anyone loves a piece of art.  Its a secret whisper from an alleyway. Psst, you. Hey kid. Yes you.”

Of een verfstreek, of in zijn geval een kom iets te zeggen heeft, is voor hem van een andere orde:

“….there’s a middle zone, a rainbow edge where beauty comes into being, …”

 

Etty Walda

Galerie Terra Delft