2014-02 Michael Cleff: Falende geometrie?

Van 8 februari t/m 8 maart vindt u in Galerie Terra Delft wandstukken en beelden van de kunstenaar Michael Cleff uit Noordrijn-Westfalen.

Op het eerste gezicht is zijn werk streng en sober, zelfs simpel en geheel verstoken van enige expressiviteit. Maar niets is minder waar. Bij nadere beschouwing blijkt de geometrie te falen: hier is een rechte lijn niet de kortste afstand tussen twee punten, maar een rand gekneed uit de losse pols en die lijn is dus allesbehalve recht. Gevolg: wat overblijft is afhankelijk van dit gebrek aan precisie en verleent aan de objecten een mysterieus uiterlijk. Zijn werk straalt warmte uit, ondanks de verwantschap met het minimalisme.

Aan de basis liggen cirkels, ovalen, vierkanten en rechthoeken. Sommige zijn gesloten met veel kleine openingen; vaak hebben ze toevoegingen. De oppervlaktes bezitten de kleur van het pure materiaal, bruin, grijs, gedeeltelijk begrensd door matwit of matzwart,  en zijn ruw of glad gepolijst.

Cleff gebruikt voor zijn modules, zoals hij ze noemt, werktitels: Über Addition, Über Mauern, Impromptu. Deze functioneren niet als namen. Centraal staat het onderzoek naar de formele verhoudingen en de verwijzingen naar de lege ruimte.

Etty Walda