2013-10 Onthulling keramische kunst in vernieuwde Hamtunnel

Aankleding van de Hamtunnel

In Delft is in het plaveisel een route aangelegd met blauw-wit geglazuurde klinkers. Deze verbindt locaties die keramiek exposeerden tijdens de manifestatie Brandpunt Terra, 2011. De gemeente Delft heeft de route geadopteerd en bestempeld tot een definitieve keramiekroute. Op termijn zullen keramische werken de route aanvullen. De Hamtunnel, de veelgebruikte wandel- en fietsverbinding tussen de binnenstad en de TU-wijk, ligt op de keramiekroute.

Dat Márta Nagy met werk in de openbare ruimte goed uit de voeten kan, bewees haar aankleding van de wanden in de Openbare Bibliotheek in Pécs (Hongarije). Zij kreeg dan ook de opdracht de wanden van de tunnel te bekleden met keramiek. Márta koos voor een bedekking van bakstenen in reliëf. Sommige stenen zijn voorzien van een zilver- en goudluster glazuur, wat een rijk aanzien heeft, maar tegelijkertijd een verwijzing is naar de toekomst. Het patroon van de bakstenen is geïnspireerd op een plattegrond van Delft uit 1652. Het kunstwerk draagt de titel ‘Garden’ en is een eerbetoon aan de grachten en tuinen in de Delftse binnenstad. In oktober is Márta in Delft om toezicht te houden op de werkzaamheden.

De onthulling door de Delftse wethouder van Cultuur Milène Junius, vindt plaats op zaterdag 26 oktober om 15.00 uur. Ter gelegenheid van de opening geeft de gemeente een folder met de route uit.

locatie: einde Achterom z.z.
plaats: Delft

Delft 1652