Organische Ritmes: Mieke de Groot

Van 22 september t/m 20 oktober 2012 worden de abstracte objecten van Mieke de Groot tentoongesteld bij Galerie Terra Delft. Sinds 20 jaar exposeert Terra het werk van de Groot en deze lange relatie bevestigt het wederzijds respect en de waardering.

De tentoonstelling laat het recente oeuvre zien in een reeks werken die onderling heel verschillend zijn maar met elkaar een vanzelfsprekende collectie vormen. De beelden zijn abstract en verschillen in grootte, vorm en kleur. Elk stuk is uniek en gemaakt van klei met een glazuurlaag. Het kleurgebruik is heel divers. Een stevig rood kan in dezelfde tijdlijn gemaakt zijn als een bescheiden grijs of een eerlijk blauw. En door dit rijke palet wordt het werk, zeker als het als groep gepresenteerd wordt, een lust voor het oog.

De objecten zijn in oorsprong rond en ovaal en van deze vormen zijn meerdere afgeleiden gemaakt. Elk werk is voorzien van een ritme, een structuur in het oppervlak. Deze ritmes geven een boeiend effect aan de matte en korrelige glazuren. De mathematische ritmes op de afgeronde vormen geven het werk een organisch karakter, alsof het zo uit de natuur afkomstig kan zijn. De massief ogende vormen staan meest op een ronde onderkant en hiermee bereikt de Groot een spel tussen balans en ritme. De holle objecten krijgen door de kleine raakvlakken met de ondergrond een verrassende lichtheid.

Ook internationaal is de bekendheid van deze Nederlandse kunstenares groeiende. In 2011 heeft het Britse publiek kennis gemaakt met het werk van Mieke tijdens de presentatie van Galerie Terra Delft op de Londense kunstbeurs COLLECT in de Saatchi Gallery. En de laatste paar jaar is haar werk te zien geweest in Duitsland (Keramikmuseum Westerwald-Höhr-Grenzhausen), Hongarije (Janus Pannonius  Museum-Pécs), Frankrijk (Biënnale Vallauris) en Korea (World Ceramic Biënnale).

Deze zomer was Mieke één van de vijf kunstenaars die op initiatief van Galerie Terra Delft een werkperiode van zes weken heeft doorgebracht  in het International Ceramic Institute Sanbao-Jingdezhen in China. In november wordt dit werk in China gepresenteerd op de Shanghai Art Fair 2012. In het voorjaar van 2013 zal er een expositie in Delft aan dit projectTerra in China – China in Terragewijd worden.

Naast haar werk als keramisch kunstenaar is Mieke de Groot sinds 2002 verbonden als docent aan de Keramiekopleiding SBB in Gouda.