2013-12 Susanne Silvertant; Op de huid

‘OP DE HUID’: Sculpturale Keramiek van Susanne Silvertant

Van 30 november t/m 31 december vindt de jubileumexpositie plaats van Susanne Silvertant bij Galerie Terra Delft. Vijfentwintig jaar werkt zij als keramist en gedurende al die tijd heeft zij regelmatig succesvolle exposities gehad in Galerie Terra Delft.

Verbinding noemt Susanne het belangrijkste thema van haar werk. Voor haar is kunst een taal: zij wil zichzelf laten zien en communicatie tot stand brengen, een visie die zij versterkt door in sommige objecten tekens te krassen; tekens die verwijzen naar taal, maar die niet eenvoudig te duiden zijn. Het is de meest intense manier om zichzelf uit te dragen.

Inspiratie vindt zij in de schoonheid van de ruige natuur, een tuin, een landschap, maar ook in de architectuur van een stad. De ontmoeting met restanten van oude beschavingen in Spanje en Portugal leidde tot een eigentijdse en persoonlijke vormgeving. Sporen van het verleden en aantastingen door de tijd geeft zij weer in haar beelden.

Susanne beperkt zich tot de raku-techniek, die in grote mate de uitstraling van haar werk bepaalt. Naast karakteristieke doosvormen maakt zij objecten die uit verschillende delen zijn opgebouwd. Een object dat uit meerdere delen bestaat, moet heel uit de oven komen. Mislukt een onderdeel, dan moet het in zijn geheel opnieuw worden gemaakt. Risico en toeval liggen dicht bij elkaar in haar werk. Sinds 2007 voegt zij sprankelende elementen van zelfgegoten glas toe. Verweerd glas, gevonden langs de kustlijn, diende als uitgangspunt voor deze ontwikkeling. Door het glas te smelten in fijn zand weet Susanne deze verwering te benaderen. De combinatie van keramiek met in glas gegoten koperfolie of -draad waardoor beeldelementen doorlopen, versterkt de gelaagdheid van haar vormen. Details uit de natuur, zoals een takje of een mooi verweerde boomstronk, afgedrukt in porselein en glas, benadrukken de organische uitstraling.

Etty Walda