2015-11 Takeshi Yasuda: De dynamiek van porselein

Trots presenteren wij u van 18 november t/m 17 december het prachtige werk van de in de internationale keramiekwereld beroemde Japanse kunstenaar Takeshi Yasuda.

Geboren in Tokyo, vestigde hij zich in 1973 in Engeland. Naast zijn keramische werk doceerde hij op verschillende kunstacademies en universiteiten en was professor of Applied Arts op de Universiteit van Ulster. Van 2005 tot 2010 was Yasuda directeur van de Pottery Workshop in Jingdezhen, China, alwaar hij zijn eigen atelier vestigde in de Jingdezhen Sculpture Factory.

De porseleinen objecten die hij in deze tentoonstelling laat zien, zijn alle vervaardigd in zijn studio in Jingdezhen (CN). Hij werkt daar nu tien jaar. Als Takeshi terugkijkt op zijn carrière stelt hij vast dat meestal na tien jaar de tijd rijp was om aan een nieuw project te beginnen. Nu is dat niet het geval: ‘Ik begin nog maar net enige grip te krijgen op het essentiële karakter van de porseleinklei’. Zijn enthousiasme voor het materiaal is niet bekoeld.

Bij deze klei is er sprake van twee soorten plasticiteit: de eerste ontstaat als het object nog niet is gebakken. Daarna in de oven ontstaat een andere tijdens het bakken. Takeshi zoekt oplossingen voor die plasticiteit; hij streeft ernaar mee te gaan in de beweging van het porselein en die beweging uit te buiten, er vooral niet tegen te vechten. Dat hij in zijn opzet slaagt, blijkt uit de verfijnde, soms met celadon of goud geglazuurde objecten.

Over Takeshi Yasuda verscheen een uitgebreid artikel in het tijdschrift KLEI Keramiek, editie 2015-06.

Etty Walda, Galerie Terra Delft