Terra 30! Duo Expo: Karin Bablok & Michael Cleff

Twee Duitse kunstenaars bij wie de harmonie van de lijnen en de wisselwerking van binnen- en buitenkant van de vormen een heel eigen rol spelen.

Dat Michael Cleff een diepe empathie voelt voor de subtiliteiten van zowel de architectuur als de minimal art blijkt uit zijn objecten. ‘Ik tracht een dialoog te construeren tussen mijn oorspronkelijk rationeel vastgestelde plan en mijn drang om de symmetrie af te zwakken en organische groei te suggereren.’ Hij zoekt een zeker gecontroleerd toeval dat onverwachte onregelmatigheden teweeg brengt in vorm en oppervlak en vergroot het effect door delen van zijn objecten te schuren om het stenige karakter op te lichten en het palet van kleur en textuur te verrijken.

Karin Bablok draait heel dunne porseleinen kommen. Elke kom wordt gedeformeerd door snijden, vervormen en weer in elkaar zetten. Zij richt zich op het vinden van harmonie in de combinatie van binnen- en buitenkant door het aanbrengen van lijnen. Nu eens geometrisch, dan weer met nonchalante verfstreken. Het werk is beperkt tot een monochromatisch wit en zwart: een zijdemat basaltglazuur op puur porselein.

In Terra laat ze ook gekleurde stukken zien. Die kleuren zijn er niet op geschilderd. Ze draait cilinders met precies dezelfde diameter en combineert ze tot kommen, zodat de kleur door en door is.

Etty Walda

Galerie Terra Delft

 

In 2016 bestaat Galerie Terra Delft 30 jaar en dit jubileum, Terra 30!, wordt benut om terug én vooruit te kijken.
Door het jaar heen vinden de Terra 30! Duo Expo‘s plaats; hierbij wordt telkens een nieuwe kunstenaar gekoppeld aan een kunstenaar van de galerie.

Twee Duitse kunstenaars met abstract, architectonisch werk. Michael Cleff met beelden, wandstukken en staande werken die al menigmaal in Terra zijn tentoongesteld. En Karin Bablok als Terra nieuwkomer met zgn. containervormen; vormen met een binnen- en buitenkant die met elkaar corresponderen.