Terra 30! Duo Expo: Tommi Toija & Marc Janssens

In 2016 bestaat Galerie Terra Delft 30 jaar en dit jubileum, Terra 30!, wordt benut om terug én vooruit te kijken.
Door het jaar heen vinden de Terra 30! Duo Expo‘s plaats; hierbij wordt telkens een nieuwe kunstenaar gekoppeld aan een kunstenaar van de galerie.

Een artikel in het blad Klei (maart-april 2016) over de tweede duo expositie in Terra kreeg de toepasselijke titel Spiegelbeelden mee. Enerzijds zijn de twee kunstenaars in die zin elkaars spiegelbeeld dat ze ieder de mens weergeven in al zijn onmacht en kwetsbaarheid. Anderzijds houden hun beelden ons als toeschouwer een spiegel voor.

Marc Janssens (B) bouwt met veel aandacht voor details aan het verhaal van zijn sculpturen. Hij bekleedt zijn beelden met materialen als ijzerdraad, stroken linnen, papier hout, onderdelen van gerecycleerde objecten en allerlei prullaria. Deze materialen zijn van fundamenteel belang voor de originaliteit en dragen bij tot de poëtische expressie van elke creatie.

Tommi Toija (F) was eerder samen met Marc Janssens te zien in de grote groepstentoonstelling Brandpunt Terra in de Oude Kerk in Delft (2011). Zijn figuren zijn mannelijk of geslachtsloos met een groot, vertederend hoofd. Tommi noemt zich een beeldhouwer die keramiek gebruikt. Zijn buitenbeelden giet hij in brons, wat in de natuur in Finland beter tot zijn recht komt.

Beide exposanten tonen een hedendaagse ‘Elckerlyc’ in een wereld van fantasie, humor en tederheid. 

Etty Walda, Galerie Terra Delft


Lees hier het artikel in KLEI Keramiek Magazine door Barbara Bunskoek:

pag 10 KLEI 2016-03-04

pag 11 KLEI 2016-03-04

pag 12 KLEI 2016-03-04

pag 13 KLEI 2016-03-04