Terra 30! Kommen

Variaties op de oeroude vorm

Van 30 januari t/m 27 februari geeft Galerie Terra met een tentoonstelling van zes internationaal gerenommeerde kunstenaars de aftrap voor het jubileumjaar 2016.

Er zijn kommen van goede bekenden zoals Ann van Hoey en Guy van Leemput uit België, en van Duncan Ross uit Engeland. Daarnaast exposeren enkele voor Terra nieuwe kunstenaars hun werk: Arne Åse uit Noorwegen, Anne-Soline Barbaux uit Frankrijk en Claire Verkoyen woonachtig in Amsterdam. Deze samenstelling van oud en nieuw zet de toon voor de tentoonstellingen in het komende jaar.

Arne Åse, de eerste professor in keramiek aan The Oslo National Academy of the Arts, maakt porseleinen kommen met bas-reliëf, in een techniek die hij zelf ontwikkelde: hij schildert met schellak op de ongebrande pot en wast daarna het onbedekte oppervlak schoon met water. Op deze manier worden sommige delen dunner en transparanter dan andere.
Anne-Soline Barbaux streeft naar een perfecte, verfijnde vorm. Als om die perfectie te doorbreken voegt ze een contrast toe in de vorm van inkepingen op de grens van binnen en buiten.
Ook Claire Verkoyen streeft naar perfectie in haar gegoten porseleinen kommen, die zijn voorzien van gezeefdrukte voorstellingen, gemaakt met een computer 3D-programma in eierschaal porselein.

Ann van Hoey, geïnspireerd door de Japanse papiervouwkunst, toont naast kommen in de natuurkleur van de klei enkele fel gekleurde, bespoten met autolak, daarmee verwijzend naar het raffinement van Japans lakwerk.
Guy van Leemput, die zijn inspiratie vindt in de architectuur van de natuur, voegt aan zijn flinterdunne kommen nu ook kleur toe, een ontwikkeling die inzette tijdens zijn verblijf in China.
De perfecte kommen van Duncan Ross met hun prachtige huid, ontstaan door het gebruik van terra sigillata, en hun fraaie lijnenspel zijn behalve in diep-oranje, nu ook in prachtig grijs-zwart te zien.


Terra jan 16 A5 0116.indd