Terra 30! Duo Expo: David Roberts & Susanne Silvertant

De laatste duo expositie van ons jubileumjaar laat twee kunstenaars zien die aan elkaar zijn verwant door de van oorsprong Japanse techniek raku.

Susanne Silvertant verbleef drie opeenvolgende zomers in China. Ervaringen en indrukken daar opgedaan vinden nu hun weerslag in haar keramisch werk. Belangrijke thema’s in haar monumentale beeldtaal zijn verbinding en beweging. Daarnaast verwerkt ze vormen en structuren (b.v. van het Chinese eten) in haar aan architectuur ontleende beelden. Het kabbelende water van een riviertje grenzend aan haar kamer geeft zij weer in losse platen helder porselein dat mooi in contrast is met het donkere en ruige van raku. Door het aardse en natuurlijke kleurgebruik hebben haar beelden een organische uitstraling. Sprankelende zelfgegoten beeldelementen van glas zorgen voor een verrassend totaalbeeld.

David Roberts is een Engelse keramist die beschouwd wordt als degene die de raku-techniek introduceerde en promootte in Europa, maar ook in Amerika, waar zijn voorbeeld een sleutelrol speelt in de Naked Raku Movement. In zijn eigen werk heeft hij deze traditionele techniek ontwikkeld tot een levendige en eigentijdse kunstvorm. De zinsnede ‘schilderen met rook’, gemunt door Roberts’ boek, is onderdeel geworden van het taalgebruik van de Raku-keramiek. De kunstenaar is geïnspireerd door de natuur in de omgeving van zijn atelier: het oppervlak van door water geërodeerde kiezels, maar ook de droge stenen muren die de Pennine Hills in het noorden van Engeland doorkruisen.

Etty Walda

Galerie Terra Delft

Op zaterdag 10 december om 16 uur vindt de opening plaats van deze tentoonstelling. Susanne Silvertant en David Roberts zullen beiden aanwezig zijn op de opening. Tijdens deze opening zal het bestuur van de SKPD (de Stichting Keramiek Promotie Delft) het jubileumjaar van Terra afsluiten. Wij nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn en met ons het glas te heffen.

In 2016 bestaat Galerie Terra Delft 30 jaar en dit jubileum, Terra 30!, wordt benut om terug én vooruit te kijken. Door het jaar heen vinden de Terra 30! Duo Expo‘s plaats; hierbij wordt telkens een nieuwe kunstenaar gekoppeld aan een kunstenaar van de galerie.