Terra in China – China in Terra

Galerie Terra Delft heeft in 2012 vijf Nederlandse kunstenaars geselecteerd om zes weken een artist in residence te doen in Sanbao/Jingdezhen. De kunstenaars zijn

  • Mieke de Groot
  • Peter Keizer
  • Olav Slingerland
  • Mariëtte van der Ven
  • Henk Wolvers

Tijdens deze periode is er ook een uitwisseling geweest met Chinese kunstenaars:

  • Jackson Li
  • Wen Na
  • Cao Xileng
  • You Hao
  • Chen Jiu

Het werk dat in China is gemaakt, wordt getoond en ook nieuw werk dat daarop is geïnspireerd. De Chinese en Nederlandse kunstenaars hebben in Sanbao aan een gezamenlijk kunstwerk gewerkt, ook dit zal in de Oude Kerk te zien zijn. De expositie omvat keramiek, schilderijen en tekeningen.

Terracotta Vrouwenleger Marian Heyerdahl

Marian Heyerdahl, kunstenaar en dochter van de Noorse antropoloog Thor Heyerdahl, raakte geïnspireerd door het beroemde terracottaleger uit de Chinese stad Xi’an. Bij de opgravingen zijn uitsluitend mannelijke krijgers gevonden. Heyerdahl transformeert deze mannen in vrouwen. Ze maakte replica’s van deze beelden in de originele schaal en textuur. In kunsttermen gesproken is hier sprake van ready mades. Echter door de voorkant van de beelden opnieuw te modelleren en voorwerpen en symbolen in verschillende materialen toe te voegen, draagt haar conceptuele benadering bij aan een nieuwe interpretatie van het menselijk bestaan.

Het thema is het universele lot van vrouwen die lijden onder de gruwelijkheden van de oorlog. Heyerdahl heeft zowel vrouwelijke kwetsbaarheid als vrouwelijke kracht geïntegreerd in de mannelijke krijgers. Door Chinees cultureel erfgoed te verbinden met de hedendaagse kunsttraditie versmelt de kunstenaar het verleden en het heden met de toekomst. Elk beeld is bevrijd van zijn culturele banden en heeft een menselijke bezieling gekregen, waardoor de toeschouwer, man èn vrouw, zich ermee kan identificeren.

Fototentoonstelling Stef Breukel

Tijdens de zomer van 2012 heeft de Delftse fotograaf Stef Breukel twee weken in Sanbao het project Terra in China – China in Terra in beeld vastgelegd. In de Oude Kerk zullen foto’s van  hem te zien zijn. De foto’s van groot formaat verlevendigen de presentatie van de daar vervaardigde werken en tonen de context van Sanbao als inspirerende factor op de uitwisseling. Breukels foto’s zullen ook gebruikt worden om de begeleidende brochure te illustreren.

De expositie Terra in China – China in Terra in de Oude Kerk van Delft is onderdeel van de manifestatie Delft Keramiek 2013: verschillende instellingen sluiten aan met een keramiek tentoonstelling waaronder de Delftse musea en galeries. U kunt deze locaties traceren door de Delfts blauwe klinkertjes in het wegdek te volgen. Zie ook www.skpd.nl