Terracotta in RMO

‘Terracotta’  laat u genieten van een fraaie selectie kunst- en gebruiksvoorwerpen van terracotta, afkomstig uit het oude Nabije Oosten, Egypte, de klassieke wereld en het vroege Nederland. Millennia geleden al maakten beeldhouwers en pottenbakkers uit oude culturen talloze figuren en objecten van gebakken aarde, terracotta dus. De vele beeldjes en voorwerpen in deze tentoonstelling zijn het bewijs: terracotta is gebakken aarde op z’n mooist.

Terracotta-route hedendaagse keramiek

In het kader van deze tentoonstelling tonen vier hedendaagse keramiekkunstenaars recent en nieuw werk in het museum. U treft hun objecten tussen de terracotta’s uit de oudheid.kunstenaars. In samenwerking met Galerie Terra Delft zijn 3 van deze 4 kunstenaars geselcteerd: Catrin Howell, Heather Park en Márta Nagy.

Het werk van de vier hedendaagse kunstenaars heeft een sterke relatie met de oudheid. Bovendien sluit het aan bij de vier vaste presentaties waarover deze route voert: het oude Nabije Oosten, Egyptenaren, Grieken en Nederland in de Romeinse tijd. De verschillende facetten van het hedendaags keramiek werpen een nieuw licht op de terracottacollecties uit de oudheid.

  • Met grillige, organische elementen transformeert Heather Park (Groot-Brittannië, 1943) herkenbare vormen tot bijzondere kunstwerken die uit een andere wereld lijken te komen. Haar koraalachtige objecten – zoals haar Hoorn des Overvloeds – roepen associaties op met voorwerpen uit de Klassieke Oudheid die eeuwen in een wrak op de zeebodem hebben gelegen.
  • Het werk van Márta Nagy (Hongarije, 1954) kent een grote variëteit in onderwerpen. Haar aardewerken wagentjes en kistjes met vogeltjes die voor deze tentoonstelling zijn geselecteerd spreken de taal van het oude Egypte, maar er zijn ook duidelijk Perzische en Turkse invloeden in haar werk te zien.
  • Qassim Alsaedy (Irak, 1949) creëert samen met Brigitte Reuter (Duitsland, 1945) architecturale vormen die zijn geïnspireerd op de culturen van het oude Nabije Oosten.
  • De fabeldieren van Catrin Howell (Wales, 1969) roepen sterke associaties op met vochtige, donkere noordelijke streken. Dieren en de rol die zij spelen in mythologie zijn een terugkerend thema in haar werk.

Voor meer informatie:

www.rmo.nl