2015-03 Wim Borst; autonoom met een twist

Begin 2012 exposeerde Wim Borst de Corner Series, waarmee hij verraste met inventieve variaties op een basismotief: de buis. Hij borduurt voort op dit thema en toont nu wandobjecten, die bestaan uit meerdere onderdelen die variabel aan de wand bevestigd kunnen worden. Ze hebben de kenmerkende open structuur in antraciet met een feloranje accent.

Daarnaast maakt hij autonome kunstwerken, die ook een gebruiksfunctie kunnen hebben, de zgn. Flowerbox, ontstaan in de zomer van 2014. Aan deze objecten is zijn fascinatie voor de rechthoek af te lezen.Het is een rechthoekige doos waaruit een kwart deel is ‘weggesneden’. In het open deel kan de losse zwarte bloemhouder worden terug geplaatst. De bloemhouder is zo bewerkt dat hij bestand is tegen water. Bij deze objecten gebruikt hij naast antraciet en zwart de kleuren signaalrood en feloranje.

In de Diagonal Series verschuift Borst consequent en trefzeker rechthoekige delen 45 graden tot architectonische vormen, die herinneren aan de architectuur en de tegelpatronen van ondermeer het Alhambra. De ingrepen worden geaccentueerd door de onderdelen in verschillende kleuren te glazuren. Handgedraaide inzetcilinders dienen als bloemhouder, waarmee het autonome object functioneel wordt. In de nummers 10 en 13 van deze serie is het beeld van diagonaal gestapelde tafels luchtig uitgewerkt.

Etty Walda