Babs Haenen

Deelnemer aan de tentoonstelling Blanc de Chine, A Continues Conversation in het V&A in Londen. Tot 10 mei 2020.

Babs Haenen is winnaar van de Van Achterbergh prijs 2020. De prijs wordt in november uitgereikt in Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden waar dan ook de tentoonstelling met het werk van Babs Haenen wordt geopend.

In het januari/februari nummer van KLEI keramiek magazine is een artikel over Babs Haenen geplaatst, pag. 8-11.

FLOW – exclusieve porselein collectie;
gemaakt en ontworpen door de kunstenaar Babs Haenen.

Elk stuk in Flow heeft een eigen identiteit, maar samen vormen ze een nauw verwante ‘familie van vazen’ met inbegrip van de kopjes, bekers, schalen. Deze sensuele gebruiksvoorwerpen, verlangen te worden aangeraakt. De collectie is geïnspireerd door de samensmelting van de indrukwekkende watervallen in China en de zee aan de Nederlandse kust. ‘Water is nauw verbonden met beweging, wat de belangrijkste motieven van mijn werk behelst’.
In deze serie is gebruik gemaakt een nieuwe techniek van het gieten waarbij kleur, tekening en structuur effecten elkaar beïnvloeden; basisvormen zijn voorzien van een levendig sculpturaal reliëf, bedekt met sprankelende kleuren en patronen. Combinaties van de kleuren zijn organisch samengesteld, beïnvloed door de kalligrafie uit het verre Oosten en de abstract expressionistische schilderijen van Jackson Pollack. Handgemaakt in Haenen’s atelier in Jingdezhen, de ‘porselein hoofdstad’ van China, met een pottenbakkers geschiedenis die bijna 2.000 jaar teruggaat, zijn alle Flow items stevig in de traditie geworteld. De rand is een verfijnde, uit gestileerde zonnebloemen gevormde rand. Het porselein is super wit en doorschijnend. Gebakken tot een temperatuur van 1320 Celsius. Het gekleurde porselein wordt gemaakt door het mengen van pigmenten door het witte porselein. Zwart, blauw, oranje en combinaties van de drie zijn hand-geschilderd in de mallen en geven elk item een eigen persoonlijkheid.

Showing all 13 results

Showing all 13 results