Claire Verkoyen

Van 3 november t/m 1 december 2018 heeft Clair Verkoyen een solo-tentoonstelling bij Galerie Terra Delft.
deelnemer groepstentoonstelling In Motion vanaf 2 december 2017 in Museum Princessehof – Leeuwarden. Meer info via: https://www.princessehof.nl/te-zien-en-te-doen/tentoonstellingen/in-motion-1/

Digitale poëzie en oude ambachten
Claire Verkoyen wil de etherische schoonheid van flinterdunne porseleinen vazen combineren met visualisaties in 3D van een futuristische wereld waarin het natuurlijke en kunstmatige speels samen zijn geweven.

In een fantasierijke en intuïtieve manier probeert ze onbekende realiteiten op te roepen, waar niets herkenbaar of vertrouwd is.

Het doorschijnen en de lichtheid van het eierschaal porselein, alsmede het vanzelfsprekende vakmanschap van de kunstenaar, voegen iets toe aan de vreemde aantrekkelijkheid van deze kwetsbare schoonheden; een uitnodiging om ze aan te raken en vast te houden.
Anne Berk

Eierschaal porselein
Het ultra-dunne eierschaal porselein vormt de ‘canvas’ voor mijn afbeeldingen. Ik koop het porselein, die traditioneel wordt vervaardigd in China, direct van kleine geïsoleerde fabriekjes in de stad van Jingdezhen.
Het is een enorme technische prestatie om zo dun porseleinen te maken, de oorsprong hiervan ligt in het China van de 16e eeuw. De identieke vormen in verschillende formaat, de perfect gevormde diepe kommen werden, na het stoken op hoge temperatuur, op een lagere temperatuur gedecoreerd met zeer gedetailleerd glazuur decoraties, ofwel met de hand geschilderd ofwel afgedrukt.
Met deze kommen balanceren de Chinese ambachtslieden op de rand van wat mogelijk is in porselein. Het productieproces is moeilijk te controleren, de kans op vervorming hoog.
De kwaliteit van het Chinees porselein kan niet worden geëvenaard buiten China, het is heel doorzichtig, wit en sterk. Tijdens het productieproces wordt bijna de helft van de stukken weggegooid, doordat het risico van vervormingen zo groot is. Hierdoor is de prijs van ‘China’ aanzienlijk.

Showing all 6 results

Showing all 6 results