Olav Slingerland

Solo tentoonstelling bij Galerie Terra Delft in 2020 van 12 sept. t/m 24 okt.

Het kleinschalig gieten van keramiek ontdekte deze kunstenaar tijdens zijn studie Industriële Vormgeving. Doordat hij het totale proces van ontwerp tot eindproduct in eigen hand houdt, is hij in staat kleine series te produceren, die een heel persoonlijk karakter bezitten. De combinatie van terra sigillata en glanzend glazuur is kenmerkend voor zijn kommen en schalen van aardewerk. Hij verkent met zijn objecten de grenzen van ambacht en design.

Meer info via de Kleine K: https://www.youtube.com/watch?v=MmXSqGT6ygQ

Deze Nederlandse ontwerper heeft een indrukwekkend oeuvre opgebouwd in aardewerk design. Zijn succes begon in 1993 met het vaasje ‘Piso’ en een hele reeks ontwerpen, al dan niet in opdracht, volgden. Recent heeft hij zijn werkgebied uitgebreid naar China waar hij het porselein heeft leren kennen.

In 2012 was Olav Slingerland als artist in residence in Sanbao/Jingdezhen (CN) op uitnodiging van Galerie Terra Delft (zie ook de catalogus Terra in China – China in Terra). Tijdens deze werkperiode beleefde deze Nederlandse ontwerper de verschillen in materiaal, techniek en cultuur. Een belangrijk aspect van de Chinese cultuur is het eten. In de restaurants wordt aan ronde tafels gegeten met daarop een draaiplateau vol met bakjes en kommetjes voor alle verschillende gerechten. Dit werd een inspiratiebron voor Olav.

Zijn wandobject ‘Big Circle’ is een verticale cirkel bestaande uit 32 losse elementen die met elkaar een geheel vormen. De heldere kleuren in glanzende glazuren maken het werk indrukwekkend en krachtig. Hieruit is het bruikbaar schaalobject ‘Ovaal’ ontstaan. Negen schalen vormen met elkaar een object wat het draaiplateau van de Chinese dinertafel in perspectief laat zien.

Het werk van Slingerland oogt typisch Hollands; duidelijke vormgeving met heldere kleuren. Doordat al het werk wordt gegoten in mallen is de prijs/kwaliteit verhouding heel gunstig. Zijn hedendaags design is betaalbaar en vaak functioneel.

In 2013 werd Olav Slingerland door toedoen van Galerie Terra Delft uitgenodigd door de Chinese ontwerper Zhu Xiaojie om in zijn porseleinwerkplaats in Wenzhou (CN) te komen werken. Tijdens deze periode werkte Olav met Chinese assistenten en leerde de specifieke eigenschappen van het porselein kennen. Xiaojie en Olav besloten samen een merk te creëren waar ontwerpen uitgevoerd worden in porselein. Ontwerpen die de kruisbestuiving van twee culturen verbeelden, een ontmoeting tussen Oost en West. De naam voor dit nieuwe merk is wOrk. De eerste presentatie van de producten van wOrk was tijdens de Beijing Design Week 2014 in het Beijing Today Art Museum en daarna was het o.a. te zien op de Dutch Design Week 2014 in Eindhoven: https://www.terra-delft.nl/node/1504

Showing all 22 results

Showing all 22 results