Deze collectie figuratieve beelden in Galerie Terra Delft bestaat uit kunstwerken die een interpretatie zijn van de zichtbare werkelijkheid met mens en dier als onderwerp.
Uit archeologische vondsten blijkt dat het maken van objecten in klei intrinsiek met de mens verbonden is, zowel op functioneel als op beeldend vlak, als sinds de prehistorie. De hedendaagse kunstenaars die bij Terra Delft hun beelden presenteren variëren in techniek en uitvoering. Er zijn beelden die confronteren en er zijn beelden die plezieren. De gemene deler is de herkenbaarheid en authenticiteit van de werken.
Deze groepstentoonstelling bevat beelden van:
De getoonde variatie is spannend en aantrekkelijk en bestaat uit mens- en dierbeelden. De sculpturen zijn met de hand opgebouwd uit aardewerk of porselein, gedecoreerd met glazuur, engobes, gips of acrylverf. Alle werken zijn uniek en doorleefd. Elk individu in deze groep kunstenaars toont zijn kwaliteit en doet de kijker beseffen dat hier een bovengemiddelde collectie getoond wordt.
JP Hol toont hier een serie hoofden uitgevoerd in ongeglazuurd porselein waarop met keramisch potlood accenten zijn aangebracht. Het werk is schetsmatig en monumentaal en toont duidelijk verschillende karakters. Marja Hooft werkt ook met porselein waar ze decoratieve motieven op aanbrengt. Deed ze dit eerst alleen met kobalt, in haar laatste werk gebruikt ze ook meer kleur door acrylverf toe te passen. Haar mensfiguren zijn ongecompliceerd en luchtig en tonen ook dat schetsmatige; er is niet gestreefd naar een perfecte weergave maar naar een beleving. Marc Janssens heeft het grootste beeld uit de tentoonstelling, een gevleugeld mensfiguur h.117cm met de titel ‘White Angel’. Net als nog twee kleinere werken van zijn hand is de basis gemaakt van keramiek waaraan allerlei materialen zijn toegevoegd. Een collage van keramiek, hout, acrylverf en materialen die zijn signatuur weergeeft. Een tegenhanger hiervan is het werk van Stephanie Marie Roos die uitsluitend met keramische materialen werkt. Haar beelden zijn actuele mensfiguren uitgevoerd met engobes en glazuren. Het resultaat laat de toeschouwer bijna ervaren hoe een getoonde stof voelt al is die van keramiek. Van dichtbij zie je de streken de klei maar toch ervaar je een beeld van Roos als realistisch. Haar werk is maatschappelijk geëngageerd en steeds in ontwikkeling. De porseleinen beelden van Mariëtte van der Ven kwamen in okt.-nov.2022 ook al aan bod bij Galerie Terra Delft tijdens haar solo tentoonstelling ‘Time for a Change’. In deze groepstentoonstelling toont ze een nieuwe serie beelden die over het algemeen wat kleiner van formaat zijn en uitgevoerd in steengoed met verfijnde glazuren. Het is een serie intrigerende en realistische beelden die altijd een eigen karakter hebben. Het grote vakmanschap en de verrassende onderwerpen van Van der Ven zijn boeiend en uniek. Deze expositie is een vervolg op eerdere figuratieve tentoonstellingen in de Delftse galerie. Sinds 2009 is dit de zesde keer dat dit onderwerp in groepsverband hier getoond wordt.