Dat Olav Slingerland in zijn atelier fraaie objecten vervaardigt, is algemeen bekend. Nu geeft hij een inkijkje in zijn werkwijze: in samenwerking met de Stichting DelftsPeilen Galerie Terra Delft neemt hij deel aan een project in de Hof van Delft, een dichtbevolkte en grotendeels voor de oorlog gebouwde wijk.
Met elkaar cultureel erfgoed van de toekomst maken, kijkend naar het historische erfgoed van de wijk: voor een stad als Delft met het bekende aardewerk ligt het thema voor de hand. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen van gebruiken rondom eten. Is dat nu anders dan vroeger?
Olav vervaardigt mallen van twee vierkante platen gips. In de bovenste plaat zit een rond gat, waardoor de onderste plaat voor een deel bloot ligt. De wijkbewoners graveren een persoonlijke tekening of tekst in de onderplaat. Daarbij wordt ook wel een laser gebruikt. De klei die in de mal gegoten wordt, vult de lijnen op en het bord krijgt het reliëf van de tekening. Blauw glazuur zorgt ervoor dat het witte reliëf van de tekening goed te zien is. De uitgespaarde ronde gaten zijn verschillend van vorm: ze passen als een puzzel in elkaar en zijn samen te voegen tot een grote cirkel. Het verwijst naar de Chinese eettafel die groot en rond is en waarbij de gerechten op een aparte cirkelvormige schijf ronddraaien. Het resultaat van het wijkservies wordt gepresenteerd in Museum Prinsenhof Delft op 19 maart.
In Galerie Terra is het werkproces met de mallen te zien, naast het object dat aan de basis ligt van dit ontwerp: de grote cirkel die Olav in China ontwierp, bestaande uit verschillende borden. Ook zijn er kandelaartjes voor waxinelichtjes, die zo gevormd zijn dat ze ook weer in een cirkel geplaatst kunnen worden: een fraai hedendaags Delfts souvenir, voorzien van een hoekornament als op een delftsblauw tegeltje.
De tentoonstelling wordt aangevuld met borden die voor deze gelegenheid gemaakt zijn door de Chinese kunstenaar Wenna en Mark van Huystee, een kunstenaar uit Delft. Zie Making Of… video; gerealiseerd door Robert van Nimwegen!
Etty Walda
In Museum Prinsenhof Delft is synchroon het resultaat te zien van Olav’s project Bord voor je Hof met ontwerpen van bewoners uit de wijk Hof van Delft.