Toegevoegd aan winkelmandje

Aftrap project Vindplaats Delft

Gepubliceerd op Oct 5, 2010

Vindplaats Delft

Locatie faculteit Civiele Techniek van Technische Universiteit Delft

Datum: 7 oktober 2010, om 13.00 uur

 

In aanloop naar het keramiekfestival ‘Brandpunt Terra’ t.g.v. het 25 jarig jubileum van Galerie Terra Delft in 2011, vindt op 7 oktober de aftrap plaats van het project Vindplaats Delft, onderdeel van het festival.

Het project Vindplaats Delft van de kunstenaar Maaike Roozenburg behelst een samenwerking met de Technische Universiteit Delft. Vier glazen, archeologische vondsten uit Delft van de collectie Boijmans van Beuningen, worden 3-D gescand en via mallen omgezet in porseleinen bekers.

Om 13.00 uur zal Hassan Elhoustani, van Museum Boijmans van Beuningen, persoonlijk en met witte handschoenen aan, de vier archeologische glazen stuk voor stuk in de scanner plaatsen waarmee de reproductie in gang gezet kan worden. Het is uitzonderlijk dat deze glazen uitgeleend worden en het transport en de begeleiding worden dan ook omzichtig uitgevoerd. Het scannen zal ongeveer 1 tot 2 uur duren.

Onder begeleiding van Jouke Verlinden, docent van de TU, zullen vijf studenten van de faculteit Industrieel Ontwerpen het proces uitvoeren tot en met de productie van de mallen. Dit hele proces is ook te volgen via een weblog: http://glass2010.weblog.tudelft.nl/.

Vervolgens zal Maaike Roozenburg de productie van de porseleinen bekers in eigen beheer uitvoeren.

Met dit project wil Maaike Roozenburg mensen op een andere manier laten kijken naar ons cultureel erfgoed. Daartoe maakt ze een serie porseleinen bekers, gebaseerd op opgegraven gebruiksglaswerk. Dit glaswerk uit de 16deen 17deeeuw heeft een verfijning en een rijkdom aan vormen die kenmerkend zijn voor de pre-industriële glazen beker. Op menig stilleven, geschilderd in deze periode,valt het te bewonderen. Door dit gebruiksgoed als uitgangspunt te nemen voor nieuw design, wil ze ons erfgoed opnieuw in ‘gebruik’ nemen.


Plaats van handeling: TU Delft / Faculteit CiTG (civiele techniek en geowetenschappen) Stevinweg 1, 2628 CN in Delft

Aanmelding via Maaike Roozenburg 06 517 037 83 en Wim Verwaal 06 515 902 04