Toegevoegd aan winkelmandje

Chinese kunst bij Stanislas Delft

Gepubliceerd op Dec 30, 2015

Van maandag 23 november tot de onthulling op 14 december 2015 heeft de Chinese kunstenares Wenna gewerkt aan een grote muurschildering op het gebouw van het Stanislascollege Krakeelpolderweg in het Westerkwartier in Delft.

Wenna realiseerde het kunstwerk in samenwerking met leerlingen van het Stanislascollege Krakeelpolderweg en bewoners uit het Westerkwartier. In haar werk weet ze op een bijzondere wijze beelden uit de rijke traditionele Chinese cultuur aan hedendaagse fantasie figuren te koppelen waardoor een kleurrijke kijk op de wereld wordt geschetst.

Tijdens een kennismaking met de stichting DelftsPeil en het Stanislascollege Krakeelpolderweg kwam het idee van deze muurschildering tot stand. Hiermee kunnen leerlingen kennis maken met de Chinese cultuur en meewerken aan een mooi kunstwerk. Het hele maakproces is ook door leerlingen van de school in een stopmotionfilmpje vastgelegd.

Wenna heeft een reputatie in muurschilderingen maar is in Delft op uitnodiging van Galerie Terra om als artist-in-residence te werken aan haar keramiektentoonstelling in de galerie. In het atelier De Mallemok naast de Oude Kerk heeft zij gewerkt zij aan haar fantastische beelden.

De muurschildering komt tot stand door een samenwerking tussen Galerie Terra Delft, Stichting DelftsPeil en het Stanislascollege Krakeelpolderweg en is financieel mogelijk gemaakt door Fonds1818, SHDJ, gemeente Delft, VAK, Galerie Terra Delft en stichting DelftsPeil.

De schildering van Wenna gaat gepaard met een verhaal, een sprookje wat betrekking heeft op de locatie.

Wenna’s sprookje:

Lang geleden was er een land dichtbij de kust, dat beschermd werd door de god van hemel en aarde. In dat land leefde de god Bahai (met rode jas), die zo machtig was, dat hij het water uit de zee zoog en een stadsmuur van water maakte. Een sterk monster, Zongsha (geel met blauw haar), was de baas over al het zand; hij rende heel hard waardoor het zand opstoof zodat er grachten ontstonden. Zo ontstond een sterke stad onder de zeespiegel. De god Ranlan (baby), nam een penseel met blauwe verf en kleurde de hemel hemelsblauw en de zee oceaanblauw: het bleef altijd mooi weer en de zee was schitterend. Aangetrokken door al dit blauw kwam de draak uit het oosten en nam Chinees porselein mee. Toen Ranlan de draak ontmoette was hij erg blij. Samen speelden ze en schilderde mooie bloemen in de stad. Het maakte de draak zo gelukkig, dat hij niet meer terug wilde. Tot op de dag van vandaag speelt hij samen met Ranlan in de stad.