Toegevoegd aan winkelmandje

Hollandse klei in Chinese handen

Gepubliceerd op Oct 11, 2013

Delft– De ook in Delft bekende kunstenaar (Jackson) Li Jiansheng uit Sanbao, China, komt weer naar Delft. Dit voorjaar had Li een solotentoonstelling in Galerie Terra Delft en heeft toen een begin gemaakt met twee projecten; zijn portretten in Delfts Blauw en het maken van serviesgoed met Hollandse elementen.

Vrijdag 11 en zaterdag 12 oktober hervat hij het maken van kommen en schalen in het atelier van Ankie Bonnet, ‘De Mallemok’. Met de klei en de glazuren van Ankie zal Jackson achter de draaischijf plaatsnemen om op Chinese wijze kommen te draaien voor de thee en de noedels.

Jackson Li is een fenomeen in China en in de mondiale keramiekwereld; zijn werk wordt gekend in Amerika en Australië. Onlangs heeft hij een luxe restaurant in Shanghai voorzien van een uitgebreide serie kommen en schalen waar de exquise gerechten op geserveerd worden. Ogenschijnlijk zijn de kommetjes eenvoudig en vanzelfsprekend van vorm en decoratie. Maar in tweede instantie zie je de balans en ‘vaart’ die zelfs een klein theekommetje van zijn hand bezit. Een waar genot om naar te kijken en te gebruiken!

De sessies in ‘De Mallemok’ in de Oude Kerkstraat nr. 11 achter de Oude Kerk in Delft zijn openbaar en ieder wordt uitgenodigd om de maestro aan het werk te zien.