Toegevoegd aan winkelmandje

In Delft fietsen door keramisch kunstwerk

Gepubliceerd op 29 okt. 2013

De Hamtunnel, de veelgebruikte wandel- en fietsverbinding tussen de binnenstad en de TU-wijk, is niet alleen gerenoveerd, langs beide wanden is opvallende keramische kunst van de Hongaarse kunstenares Márta Nagy aangebracht. De onthulling door de Delftse wethouder van Cultuur Milène Junius, heeft plaatsgevonden op zaterdag 26 oktober 2013.

Doordat de Hamtunnel op het traject ligt van de Delftse Keramiekroute is dit een mooi moment om deze ‘wegwijzer’ nu officieel in te wijden. De route, die al in 2011 is ontstaan bij de keramiekmanifestatie Brandpunt Terra, wordt aangegeven met blauw-wit geglazuurde klinkers in het plaveisel. Hij loopt van de tuin van Museum Het Prinsenhof naar de Koninklijke Porceleyne Fles langs onder meer keramische kunstwerken, musea en (voormalige) plateelbakkerijen. Ter gelegenheid van de opening geeft de gemeente een folder met de route uit, zie ook www.delft.nl/keramiek.

Márta Nagy verwierf de opdracht voor het kunstwerk van de gemeente Delft mede door haar aankleding van de wanden in de Openbare Bibliotheek in haar woonplaats Pécs (Hongarije), een spraakmakend voorbeeld van keramisch werk in de openbare ruimte. Ook voor de Hamtunnel was het uitgangspunt het bekleden van de wanden met keramiek. Nagy koos voor een bedekking van tegels in reliëf. Sommige tegels zijn voorzien van een laagje zilver- en goudluster glazuur. Het patroon van de bakstenen is geïnspireerd op een plattegrond van Delft uit 1652. Het kunstwerk draagt de titel ‘Garden’ en is een eerbetoon aan de grachten en tuinen in de Delftse binnenstad.