Toegevoegd aan winkelmandje

McWilliam in Rijksmuseum van Oudheden

Gepubliceerd op Mar 12, 2011

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft van 24 maart t/m 18 september 2011 de expositie

VORM TEGEN TIJD Martin McWilliam keramiek 2000-2010

Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden www.rmo.nl

Hedendaagse keramische kunst van Martin McWilliam

Achttien indrukwekkende werken van de internationaal erkende kunstenaar Martin McWilliam bieden een verrassende, hedendaagse visie op aardewerk, een materiaal dat in alle tijden en culturen ruim vertegenwoordigd is. Keramist McWilliam transformeert de meest basale vormen, de kom en de vaas, tot een geheel nieuwe vorm. Zo ontstaan vrij platte objecten die de illusie wekken volledig driedimensionaal te zijn.

Eeuwenoude vormentaal en technieken

Hedendaagse kunstenaars laten zich graag inspireren door eeuwenoude vormentaal en technieken. Ideeën herleven in een ander materiaal, in een andere techniek, of juist door hetzelfde procedé. Zo is het werk van McWilliam met de hand gemaakt en zonder moderne hulpmiddelen gevormd en gebakken. Precies zoals de duizenden jaren oude vazen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden ooit tot stand zijn gekomen.

Film over atelier

Naar eeuwenoude traditie stookt McWilliam tweemaal per jaar een enorme, zelfgebouwde houtoven op. Hierin bakt hij zijn werk maar liefst 24 uur lang. In een film bij de tentoonstelling kunt u de kunstenaar volgen in zijn atelier. U ziet hoe het hele proces in zijn werk gaat.

Themaroute

Enkele van de mooiste vazen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden zijn voor u bijeengebracht in een speciale museumroute. Een rijk geïllustreerd boekje leidt u langs de mooiste vazen in de vaste presentaties. Het geeft u en passant nog een aantal interessante wetenswaardigheden over vorm, productiemethoden en gebruiken in de verschillende verzamelgebieden.

  • Het boekje is voor €2 te koop in de museumwinkel

Het idee voor deze tentoonstelling is ontstaan uit een eerdere samenwerking met Galerie Terra Delft. Van 24 september tot 22 oktober 2011 is daar een verkoopexpositie van het werk van Martin McWilliam.