Toegevoegd aan winkelmandje

Silvertant (NL) geeft raku cursus in Sanbao (CN)

Gepubliceerd op 12 aug. 2015

Terra in China 2015

Silvertant (NL) geeft raku cursus in Sanbao (CN)

Sinds 2011 heeft Galerie Terra Delft een samenwerking met het keramisch instituut in Sanbao-Jingdezhen, China. Deze samenwerking manifesteert zich in uitwisselingen, tentoonstellingen en artist-in-residence projecten. Nu is Susanne Silvertant via Terra in China in Sanbao-Jingdezhen om een raku workshop te geven.

Silvertant introduceert hier de raku techniek, een van oorsprong Japanse stooktechniek die in Jingdezhen nog niet gebruikt wordt. Hiervoor hebben zich een tiental keramiekstudenten van de porseleinstad Jingdezhen aangemeld. Zo’n eerste introductie kan een enorm gevolg hebben op de ontwikkeling van het werk van de Chinese kunstenaars.

De omstandigheden zijn op aanwijzing van Silvertant gecreëerd. Zij was vorig jaar ook al in dit keramisch instituut en heeft toen in overleg met de technische staf een speciale raku-oven ontwikkeld. Ook glazuurrecepten en kleikeuzes zijn op voorhand gemaakt.

Het klimaat is moeilijk in Sanbao-Jingdezhen. Met temperaturen boven de 30ºC en een hoge luchtvochtigheid en veel regen, is het moeizaam werken. Bij raku wordt keramiek roodgloeiend gestookt waarna het plotseling afgekoeld wordt door het met een tang uit de oven te tillen. Dit is het zgn. ‘schrikken’ in zaagsel of bladeren waarbij er reductie optreedt. Hierdoor worden ongeglazuurde delen zwart en vormt zich een craquelé in het glazuur.

In september gaat Simone Haak, eigenaar van Galerie Terra Delft, weer naar Jingdezhen om het project Terra in China voort te zetten. Zij gaat hiervoor o.a. een expositie in Shanghai organiseren met kunstenaars van de galerie, waaronder natuurlijk ook Susanne Silvertant.