Toegevoegd aan winkelmandje

ZhenXi duo expo

Gepubliceerd op 3 mrt. 2018

 “Schoonheid overwint verschillen. Delen doet groeien.”

De naam ZhenXi betekent in het Chinees: met liefde handelen, ergens je hart inleggen. Dat de twee kunstenaars: Li Zhen en Xi Meng, de Chinese naam van Simone Haak, daarvan doordrongen zijn, blijkt uit het werk dat zij op deze tentoonstelling laten zien.

Simone, met Joke Doedens oprichter en eigenaar van Galerie Terra, ontmoet in 2012 Li Zhen. Hij werkt o.a. als assistent van de zes kunstenaars die via de galerie een artist-in-residence periode in het Keramisch Werkcentrum San Bao doorbrengen. Afkomstig uit de provincie Shandong en opgeleid als schilder aan de Ceramic Art University in Jingdezhen, leert hij in San Bao in zijn vrije tijd draaien. Hij opent al een jaar later zijn eigen studio.

Zowel in 2014 als in 2015 ontmoeten de twee elkaar weer. Li Zhen werkt aanvankelijk nog als assistent, maar gaandeweg ontstaat bij hen het idee samen te werken. Zij besluiten hun ervaring, kennis en ideeën te delen om daardoor met betere producten op de markt te komen. Niet meer, zoals gebruikelijk, een westers ontwerp dat wordt uitgevoerd door een Chinese ambachtsman, maar ieder een gelijkwaardige rol. Ze bedenken, ontwerpen, beslissen en produceren samen. Simone en Li Zhen ontmoeten elkaar jaarlijks, zowel in China als in Nederland.

Kopjes, kommen, theepotten, schalen en doosjes, altijd in blauw, groen en grijs. De een draait, de ander draait af. Beiden decoreren. Soms wordt gekleurde klei gebruikt, soms gekleurd slib. Steengoed en porselein in China, voornamelijk aardewerk in Nederland. Simone glazuurt het werk, nu eens geheel, maar ook wel gedeeltelijk wat een mooi esthetisch object oplevert.